Monday, 5 February 2018

Naskah Ceramah Bahasa Sunda

Naskah Ceramah Bahasa Sunda




اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Cereme, ceremena mah
Hanjakal metisna teu make delan
Rame, ramena mah
Hanjakal nu jawabna saeutikan

Yuk ah uwihan sakali deui.

اَلسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

إِنَّ الْحَمْدَ لِلَّهِ نَحْمَدُهُ وَنَسْتَعِيْنُهُ وَنَسْتَغْفِرُهُ، وَنَعُوذُ بِاللهِ مِنْ شُرُوْرِ أَنْفُسِنَا وَمِنْ سَيِّئَاتِ أَعْمَالِنَا، مَنْ يَهْدِهِ اللهُ فَلاَ مُضِلَّ لَهُ وَمَنْ يُضْلِلْ فَلاَ هَادِيَ لَهُ ،َأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَشَرِيْكَ لَهُ، وَأَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُوْلُهُ٬ أَمَّا بَعْدُ؛
جَابِرُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ أَنَّ النَّبِىَّ - صلى الله عليه وسلم – قَالَ: أُعْطِيتُ خَمْسًا لَمْ يُعْطَهُنَّ أَحَدٌ قَبْلِى:
 نُصِرْتُ بِالرُّعْبِ مَسِيرَةَ شَهْرٍ ،
وَجُعِلَتْ لِىَ الأَرْضُ مَسْجِدًا وَطَهُورًا ، فَأَيُّمَا رَجُلٍ مِنْ أُمَّتِى أَدْرَكَتْهُ الصَّلاَةُ فَلْيُصَلِّ
 وَأُحِلَّتْ لِىَ الْمَغَانِمُ وَلَمْ تَحِلَّ لأَحَدٍ قَبْلِى
 وَأُعْطِيتُ الشَّفَاعَةَ ،
 وَكَانَ النَّبِىُّ يُبْعَثُ إِلَى قَوْمِهِ خَاصَّةً ، وَبُعِثْتُ إِلَى النَّاسِ عَامَّةً »

Teu aya kecap anu langkung megah, anu pantes diucapkeun ku jalmi anu do’ifah salian ti manjatkeun puja ka dzat Allah anu Maha Kawasa. Oge puji didugikeun ka dzat Allah anu Maha Suci, sareng syukur ka dzat Allah anu Maha Ghofur, nyatana Allah ‘azza wa jalla anu ngagaduhan sifat kasampurnaan sareng bersih tina sifat kakirangan.

Anu parantos maparin nikmat ka makhlukna, anu patut ku urang disyukuran sanes dikufuran. Sakumaha Allah ngadawuh dina Al-Qur’an:
لَئِنْ شَكَرْتُمْ لأزِيدَنَّكُمْ وَلَئِنْ كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ

Shalawat sareng salamna, mudah-mudahan dilimpah curahkeun ka buah manah  Siti Aminah penguasa Makkah pembuka syafa’ah, nyatana kengjeng nabi Muhammad saw.,

Oge teu hilap ka para kulawargina, ka para sohabatna, sareng ka urang sadayana salaku umatna mudah-mudahan kenging Syafa’atul’udzma ti mantenna. Aamiin ya robbal ‘alamiin.

Pimpinan pondok, asatidz wal asatidzah anu ku simabdi dihormati, anu mudah-mudahan aya dina rahmat Gusti anu Maha Suci. Teu hilap oge ka sadayana santriwan-santriwati anu simabdi disayangi sepenuh hati.

Ngadegna simabdi dina ieu tempat, sanes karna ulung ku elmu, surti ku pangarti. Tapi simpribados hoyong diajar, etang-etang diajar capetang, itung-itung diajar nangtung, sambil berbagi ilmu.

Hadirin, Alhamdulillah kalayan izin Allah swt., dina Haflah anu barokah ieu, simabdi bade nerangkeun tentang “ka istimewaan Nabi Muhammad”.

Ah, da sadayana ge apal, yen Nabi Muhammad teh istimewa. Tapi dijamin teu sadayana terang naon ka istimewaan Nabi Muhammad tibatan Nabi-nabi nu sanes. Ka istimewaan anu dipasihkeun ku Allah ngan ka Nabi Muhammad hungkul, teu aya di nu sanes. Penasaran? Penasaran?...

Hadirin, kaistimewaan Nabi Muhammad teh sanes hiji dua tilu, tapi seueur kabina-bina, upami disebatkeun hiji-hijina mah moal aya anggeusna ieu ceramah. Ku sabab kitu simabdi ngan bade nerangkeun lima keistimewaanna.

Sakumaha tos disebatkeu dina hadist di awal tadi:
جَابِرُ بْنُ عَبْدِ اللَّهِ أَنَّ النَّبِىَّ - صلى الله عليه وسلم – قَالَ: أُعْطِيتُ خَمْسًا لَمْ يُعْطَهُنَّ أَحَدٌ قَبْلِى:
 نُصِرْتُ بِالرُّعْبِ مَسِيرَةَ شَهْرٍ ،
وَجُعِلَتْ لِىَ الأَرْضُ مَسْجِدًا وَطَهُورًا ، فَأَيُّمَا رَجُلٍ مِنْ أُمَّتِى أَدْرَكَتْهُ الصَّلاَةُ فَلْيُصَلِّ
 وَأُحِلَّتْ لِىَ الْمَغَانِمُ وَلَمْ تَحِلَّ لأَحَدٍ قَبْلِى
 وَأُعْطِيتُ الشَّفَاعَةَ ،
 وَكَانَ النَّبِىُّ يُبْعَثُ إِلَى قَوْمِهِ خَاصَّةً ، وَبُعِثْتُ إِلَى النَّاسِ عَامَّةً »

Dari Jabir bin Abdillah, sesungguhnya Rasulullah Saw bersabda:
“Aku diberi lima yang tidak diberikan kepada seorang pun sebelum aku:
Aku ditolong dengan rasa takut (di hati musuhku) selama satu bulan.
Bumi dijadikan sebagai tempat shalat dan suci bagiku. Siapa saja dari umatku yang sampai waktu shalat padanya, maka hendaklah ia melaksanakan shalat.
Dihalalkan harta rampasan perang bagiku, tidak dihalalkan bagi seorang pun sebelumku.
Aku diberi syafaat.
Seorang nabi diutus untuk kaumnya saja, aku diutus untuk seluruh manusia”.
(Hadits Riwayat Imam al-Bukhari dan Muslim).


Hadirin rahimukumullah, tah anu kahiji naon?

Kahiji, Aku ditolong dengan rasa takut (di hati musuhku) selama satu bulan.
Nabi Muhammad ditulungan ku Allah kalayan ditibakeun rasa kasieun ka musuhna salami sabulan. Kumaha maksudna? Janten, musuhna kangjeng Nabi teh sabulan sateuacan perang sareng kangjeng nabi tos dipaparin kasieun ku Allah swt, nyaeta tina kharisma, citra, sareng gagahna kangjeng nabi. jadi musuh teh ciut tiheula, geumpeur. Siga simabdi pas rek mulai muhadhorohan tadi, ningali pembawa acara teh tos ngaderegdeg tiheula.

Anu ka dua, Bumi dijadikan sebagai tempat shalat dan suci bagiku. Siapa saja dari umatku yang sampai waktu shalat padanya, maka hendaklah ia melaksanakan shalat.
Ibadahna umat Islam mah, diistimewakeun, digampangkeun ku Allah swt. Dimana wae oge bisa shalat asal tempat sujudna bersih & bebas tina najis. Orang islam keur dina pesawat terbang, geus datang waktuna shalat, tinggal tayamum terus shalat dina posisi duduk ge bisa, arah pesawatna mah kamana we, nu penting mah hatena niat shalat nyanghareup ka kiblat. Diperbolehkan eta. Piraku si pewasatna dititah nyanghareup ka kiblat heula.

Ka tilu na, Dihalalkan harta rampasan perang bagiku, tidak dihalalkan bagi seorang pun sebelumku.
Allah ta’ala ngahalalkeun harta rampasan anu disebut ‘ghanimah’ tea. Kunaon? Sebagai upah atanapi pahala kangge para sahabat Nabi sareng sadayana pasukan perang anu tos mawa kajayaan Islam sareng ngaja kangjeng Nabi. tah, sesuai ijma’ ulama bahwa eta harta ‘ghanimah’ teh halal dinafkahkeun, duganakeun selama demi kemaslahatan umat.

Lanjut anu ka opatna, Aku diberi syafaat.
Jelas eta mah, bahwa Allah teh masihan keistimewaan ka kangjeng Nabi, yen kin di yaumul akhir teh ngan saukur kangjeng Nabi anu ngagaduhan syafaat kangge umatna. Maasya..Allah.
Kumaha tah supaya urang kengen syafaat ti kangjeng Nabi? sing loba… shalawat. Osok shalawatan osok?

Ka lima. Seorang nabi diutus untuk kaumnya saja, aku diutus untuk seluruh manusia.
Anu terakhir yeuh. Kangjeng Nabi Muhammad adalah pemimpin seluruh alam. Nyaeta alam anu baheula nepi ka ayeuna, ti jaman Nabi Adam nepi ka jaman kangjeng Nabi. Kunaon bisa kitu? Sebab kangjeng Nabi mah, Nabi pamukasan, penutup para Nabi, penyempurna risalah, penyempurna agama Allah, nyaeta anu disebut Islam. MasyaaaAllah.

Beres cenah ngabahas kaistimewaan kangjeng Nabi teh, alhamduuu…lillah.

Hadirin rahimakumullah,
Mung sakitu wae panginten anu tiasa ku abdi dugikeun. Kirang langkungna nyuhunkeun dijemblongkeun lawang pangampura nu saageung-ageungna. Saur Sayyidina ‘Ali oge:

اُنْظُرْ مَا قَالَ وَلَا تَنْظُرْ مَنْ قَالَ
“lihatlah apa yang dikatakan bukan siapa yang mengatakan”

Ulah ditingali abdina, da abdi mah sanes sasaha, tapi mudah-mudahan materi anu tadi tiasa manfaat kangge sadayana. Urang tutup kalayan do’a.

رَبَّنَا آتِنَا فِى الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِى الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ
وَالسَّلَامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

No comments:

Post a Comment